Foto: máximum_b

Foto: máximum_b

Hi ha una contínua disputa entre els defensors de les càmeres LOMO i els seus detractors. Uns defensen que la seva atípica estructura i composició els permet crear uns efectes que no s’aconseguirien amb un altre tipus de càmera, d’altres que es tracta de càmeres per pura diversió d’aficionats i que mai podran rendir com altres. No obstant això és cert que els efectes creats per aquest tipus de càmeres és, com a mínim, original. Però també és cert que l’empresa que les fabrica i distribueix va crear un decàleg per a les seves càmeres que poc té a veure amb la fotografia professional.

Breu història
Aquesta marca de Sant Petersburg va crear, a principis dels 80, la LOMO LC-A, imitant la japonesa Minox, per distribuir-la per tota la Rússia soviètica, però al poc temps va caure en desús quan les japoneses van envair el mercat.

Uns joves austríacs, a principis dels 90, la van redescobrir i entusiasmats pels resultats (saturació, sobreil·luminació, explosió de color …) van decidir, al principi clandestinament, comercialitzarla i més tard crear la Societat Lomogràfica, que actualment compta amb més de 500.000 socis i té ambaixades a tot el món.

Actualment existeixen una gran varietat de càmeres LOMO a part de la clàssica LC-A i altres marques que les imiten (Doria, Holga, la Diana, Lubitel …), filtres photoshop que provoquen els mateixos efectes i fins i tot aplicacions per a smartphones.

 

 

El decàleg de la lomografia

Aquest tema és potser el que més discussió ha provocat, ja que incita a l’usuari a utilitzar la càmera com un joc, com si de fotografies dadaistes es tractés, i crear fotografies artístiques sense contemplar ni tenir la més mínima cultura fotogràfica.

1. Porta la teva càmera sempre amb tu.
2. Fes-la servir sempre: de dia i de nit.
3. La Lomografia no interfereix en el teu ritme de vida, forma part del mateix.
4. Dispara des del maluc.
5. Apropa’t el més possible als teus objectes de desig lomogràfics.
6. No pensis.
7. Sigues ràpid.
8. No necessites saber per endavant el que ha captat la pel·lícula.
9. Després tampoc.
10. Passa de les normes.
Aquest és el decàleg que Lomography té per als seus seguidors.
S’entén que aquestes normes no van dirigides al professional de la fotografia, sinó més aviat a una generació de persones que vol alguna cosa ràpida, bonic i efectista. Però la veritat és que sense entendre molt de fotografia aconseguiràs fotos impressionants.

Foto: clickiempete  lomography.es

Foto: clickiempete lomography.es

Foto: hodachrome

Foto: hodachrome

Foto: tronch

Foto: tronch

Foto: rie

Foto: rie

Foto: gotoarizona

Foto: gotoarizona

Per saber-ne més:

http://www.lomography.es/
http://www.dzoom.org.es/la-lomografia-como-estilo-de-vida-fotografica/
http://fotografia.about.com/od/foto_analogica/tp/lomografia.htm
http://www.neoteo.com/lomografia/